icon-facebook
 
icon-twitter

icon-pinterest

 

icon-vimeo
icon-flickr
home

Onthulling De Lastdrager

11 november 2014
lastdrager_nieuwelocatie_klein

Op donderdag 13 november wordt het beeld de Lastdrager van Han Rehm opnieuw onthuld. Het kunstwerk is een replica van het origineel en werd geschonken door Steinweg.

Geschiedenis
De Lastdrager werd op 2 september 1950 onthuld door burgemeester Pieter Oud. Het beeld bevond zich op de gevel van het herbouwde pakhuis De Eersteling aan de Rijnhaven van Pakhuismeesteren (dat later werd overgenomen door Steinweg). Het betrof een symbool ten behoeve van het voltooien van de wederopbouw van de tankinstallatie aan de Eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van de pakhuizen Celebes, Borneo en Sumatra aan de Wilhelminakade en de vernieuwing van De Eersteling – alle in bezit van de onderneming Pakhuismeesteren.

Op de sokkel werd een gedicht gebeiteld, geschreven door de oudste firmant H.G.J. de Monchy:

"Wat zinloos werd vernield,
door ’t laffe krijgsgeweld,
Is tot deez’ laatste steen,
met gode’s hulp hersteld."

Herplaatst
Als onderdeel van het renovatieproject Kop van Zuid werd De Eersteling gesloopt. De Lastdrager werd echter gespaard en kreeg plaats op het industrieterrein Waalhaven Z.Z. naast de entree van Steinweg aan het Parmentierplein.

Verschillende initiatieven hebben gepleit voor een terugkeer van de Lastdrager naar zijn oude omgeving, en op 13 november komt het beeld van deze havenarbeider met een grote last op zijn schouders weer terug op het Van der Vormplein op de Wilhelminapier.

Programma onthulling 13 november
De Lastdrager wordt onthuld door burgemeester Aboutaleb. Voorafgaand zal dhr. Boll, CEO van Steinweg, ingaan op de geschiedenis van het beeld, de relatie met Steinweg en de betekenis ervan voor de firma en werknemers.

 

Bouw woontorens Seattle en Boston kan van start

20 juni 2014
Boston Seattle ext LR-1

Niets staat meer in de weg om te starten met de realisatie van de twee nieuwe woontorens Seattle en Boston en een openbare parkeergarage op de Wilhelminapier. Er zijn geen bezwaren tegen het project ingediend en de omgevingsvergunning is onherroepelijk verklaard. De ontwikkelcombinatie Pier III en aannemer J.P. van Eesteren zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen.

 

Vanaf eind juni start de gemeente met het bouwrijp maken van het bouwterrein. De aannemer start medio juli met de bouwplaatsinrichting en het grondwerk. Naar verwachting worden de damwanden begin augustus geslagen, waarna aansluitend de heiwerkzaamheden voor de ondergrondse parkeergarage beginnen. De oplevering van Seattle is geprognosticeerd voor het eerste kwartaal van 2017, die van Boston voor het tweede kwartaal van 2017.

Het gebouw
Het gebouw bestaat uit twee woontorens van in totaal 23 verdiepingen. Naast 220 koop- en huurappartementen en 1.500 m² commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, biedt het gebouw ruimte aan privéparkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage. De meest oostelijk gelegen toren heeft de naam Boston. Deze toren telt 110 huur- en koopappartementen in verschillende groottes en prijsklassen. Ontwikkelcominatie Pier III gaat de appartementen in toren Boston verkopen en Vesteda gaat appartementen verhuren. De meer westelijk gelegen toren draagt de naam Seattle. Stichting HAL Wonen is van plan de 110 appartementen te verhuren aan deelnemers van Stichting Pensioenfonds HAL. Het gebouw is ontworpen door Frits van Dongen en Patrick Koschuch en voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld ten aanzien van duurzaamheid en comfort. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het gebruik van natuurlijke ogende materialen, een laag energieverbruik en de toepassing van koeling met water uit de Maas in alle woningen.

Kijk voor meer informatie over de torens Boston en Seattle op www.boston-seattle.nl.

 

Wereldpremière IMAGO Photour Camera in De Rotterdam

23 juli 2014

Van 10 t/m 31 augustus staat het gebouw De Rotterdam in het teken van de zelfportretten. In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, hotel nhow Rotterdam, Reset Your Brand en de kunstproducent Mothership beleeft deze unieke, mobiele camera zijn wereldpremière en wordt voor het eerst geëxposeerd in De Rotterdam. De mobiele IMAGO Camera is de enige ‘walk in’ camera ter wereld, met een omvang van 8m lang en 3m hoog, die levensgrote zelfportretten maakt. Zwart/wit portretten voor individuen of groepen tot maximaal 6 personen op een formaat van 200 bij 60 centimeter. Bezoekers lopen de camera in en binnen een half uur krijgt men het ultieme zelfportret op speciaal fotopapier mee naar huis. 

De Rotterdam, Wilhelminakade 137, 3072 AR Rotterdam, www.derotterdam.nl

Openingstijden expositie: dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur

Cruiseschip Oasis of the Seas in Rotterdam

30 september 2014
10641228_771251262940884_250518565834434954_n

Onder bijzonder grote belangstelling is de Oasis of the Seas, 's werelds grootste cruiseschip, vannacht Rotterdam binnengevaren. Het schip meerde af aan de Wilhelminapier. Een hoop belangstellenden waren al vroeg uit de veren om het gigantische cruiseschip te aanschouwen.

Het schip van Royal Caribbean Cruises is 362 meter lang, 60 meter breed en 65 meter hoog. De Oasis of the Seas biedt ruimte voor maximaal 6360 passagiers en 2394 bemanningsleden aan boord. 

Vandaag kort na 10.00 uur heeft het schip koers gezet naar het droogdok van Keppel Verolme voor een twee weken durende renovatie. Op dinsdag 14 oktober, in de ochtend, verwelkomen we de Oasis of the Seas opnieuw aan de Pier. Het schip vertrekt diezelfde middag nog voor een tweedaagse cruise naar het Zuid-Engelse Southampton. Vanaf Southampton zal het schip meer gasten verwelkom en terugkeren naar het Amerikaanse Fort Lauderdale.

Foto: Ilya Korzelius

Riek Bakker gehuldigd voor werk aan Kop van Zuid

02 oktober 2014

Riek Bakker heeft de ARC14 Oeuvre Award gewonnen voor haar werk als stedenbouwkundige. De geboren Amsterdamse was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de Kop van Zuid.
Volgens de jury dankt Bakker haar doorbraak als stedenbouwkundige vooral aan haar werk als hoofd Stadsontwikkeling in Rotterdam, waar ze in 1986 aan de slag ging

Bakker wordt geroemd om de energie en overtuigingskracht waarmee ze de ontwikkeling van de Kop van Zuid tot stand bracht. Sindsdien is zij nier meer weg te denken uit de stedenbouw en de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland, luidt het oordeel van de jury.

Lof
Bakker was vorig jaar in een gesprek met Radio Rijnmond vol lof over haar voorgangers. Dankzij hun werk behaalde de stad wereldfaam, stelde ze. Om zich vervolgens af te vragen of dergelijke ambitie nu nog mogelijk is.

Bakker neemt de ARC 14-Oeuvre Award eind november in ontvangst.

International Comedy Festival Rotterdam

02 oktober 2014
430730

Op 10 en 11 oktober a.s. verwelkomt de stad de allereerste editie van het International Comedy Festival Rotterdam (ICFR). Rotterdam staat dan volledig in het teken van stand-up comedy. Het festival vindt plaats in 9 theaters en bij verschillende buitenlocaties op de Wilhelminapier en het gebied rond de Rijnhaven en Katendrecht.

Stand-up comedy is een kunst- en theatervorm die steeds meer aan populariteit wint en het ICFR brengt een selectie van (inter)nationale artiesten naar Rotterdam. Het gloednieuwe festival trekt een breed publiek; humor is immers voor iedereen en van alle tijden. Bekijk het programma op de website en boek direct je tickets: http://icfr.eu

Rotterdam opgelucht: geen bommen op Wilhelminapier

07 oktober 2014
media_xll_2532088

De bewoners van de Wilhelminapier in Rotterdam kunnen opgelucht ademhalen. Na wekenlang diepgravend speurwerk is geen blindganger uit WO II aangetroffen, waardoor het werk aan de toekomstige woontorens Boston & Seattle kan worden hervat.

Bijna een maand geleden werd alarm geslagen op de bouwplaats, toen aan de hand van foto's uit 1941 - gemaakt door de Royal Air Force (RAF) - werd vastgesteld dat de Wilhelminapier in de nacht van 3 op 4 oktober het doelwit was van een luchtaanval.

Streek 250-ponders
Een Engelse Wellington-bommenwerper legde een 'streep' van 250-ponders of wellicht zelfs 1000-ponders over het smalle deel van het schiereiland, exact op de plek van de huidige bouwput.

Omdat op de 's avonds laat geschoten kiek naast explosies ook inslagen zonder rookpluimpjes waren te zien, bestond de vrees dat er maximaal drie niet-ontplofte bommen in dit gebied zouden liggen.

Speciale sonde
Door middel van een zeer precieze detectietechniek, waarbij een 9 meter lange roestvrijstalen buis met een speciale sonde de grond in ging, werd meter voor meter afgezocht. Daarbij werd geen verdacht object aangetroffen.

Bovendien kwam heel wat nieuwe informatie boven water. 'Onderzoek van deze informatie leverde steeds meer gedetailleerde documentatie op, ook over de locatie Boston & Seattle.'

Geen blindgangers
'Nauwkeurige bestudering door experts in combinatie met oppervlakte- en dieptedetectie heeft duidelijk gemaakt dat op of onder de bouwplek en de directe omgeving daarvan geen blindgangers zijn gevonden,' meldt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Inmiddels is een bewonersbrief in de buurt - op een steenworp afstand van de Erasmusbrug - verspreid en zijn de voorbereidingen voor de bouw hervat. De twee 23 etages hoge woontorens moeten begin 2017 klaar zijn.

Artikel via AD.nl

Informatie Centrum gesloten

20 oktober 2014
fotomuseum-83

Het informatie centrum aan de Otto Reuchlinweg 1002 (onderin Montevideo) is vanaf heden gesloten.

Natuurlijk zijn wij wel bereikbaar via ons e-mail adres info@wilhelminapier.nl en via Facebook en Twitter.

 

Scallywags opent in Rotterdam

09 oktober 2014
scallywagsbrunch02-L

Wie de unieke Engels georiënteerde lunchroom Scallywags in Den Haag kent (al jaren een begrip!) zal blij zijn dat er binnenkort een Scallywags Rotterdam wordt geopend op de Wilhelminapier. Vanaf 1 november kunt u daar terecht voor heerlijke scones, crumpets, cakes en taartjes.

Binnen Scallywags wordt een culinaire twist gemaakt tussen “fusion cooking and baking” en staat een eigentijdse manier van bediening centraal. Het is de visie van Scallywags Rotterdam om elke bezoeker van de lunchroom/diner een uniek gevoel te geven waarbij warmte en humor centraal staan. De Engelse invloeden komen terug in zowel de keuken, interieur als in de gastvrijheid.

Foto: Christian Peper

Oud-Rotterdammer festival op de Pier

14 oktober 2014

Op zaterdag  1 en zondag  2 november a.s. is er op de Wilhelminapier een kleinschalig festival speciaal voor Oud-Rotterdammers. De centrale ontmoetingsplaats is in Las Palmas en van daaruit kan iedereen zelf zijn of haar eigen programma voor de dag samenstellen.

Met een toegangsticket krijgt u:
1. Toegang tot de tentoonstelling 'Echte Rotterdammers – wat maken we nou' van Museum Rotterdam in Las Palmas
2. Toegang tot het daarnaast gelegen Nederlands Fotomuseum
3. Een rondrit met een historische tram
4. Een wandeling met gids over de Kop van Zuid
5. Toegang tot de Euromast, inclusief een pendeldienst met de watertaxi voor de oversteek

De prijs voor een toegangsticket is slechts € 19,50.

Restaurant Ketelbinkie heeft ook nog eens voor speciale Oud-Rotterdammer lunch- en dinermenu's gezorgd, waarvan u voor bijna voorhistorische prijzen kunt genieten.

Aanmelden kan via evenement@deoudrotterdammer.nl.

Fototentoonstelling in De Rotterdam

27 oktober 2014

APM Terminals Maasvlakte II en het Nederlands Fotomuseum presenteren van 1 tot en met 30 november 2014 de tentoonstelling Concrete Wilderness van de Nederlandse fotograaf Marie-José Jongerius. De foto’s zijn op groot formaat te zien in de indrukwekkende hal van De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland, ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

In opdracht van APM Terminals volgde Marie-José Jongerius met haar camera de bouw van een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Deze fotografie opdracht is een vervolg op Lunar Landscapes, dat in 2012 in het Nederlands Fotomuseum was te zien. Voor dit project richtte zij haar groot-formaat camera op het nieuwe landschap bij nacht. 

De tentoonstelling is dagelijks geopend en gratis toegankelijk van 08.00 tot 23.00 uur in de centrale hal van De Rotterdam (Wilhelminakade 137).

campagne beelden
campagne beelden4

Rotterdam moderniseert de Cruise Terminal

28 november 2013
Rotterdam_renoveert_Cruise_Terminal

De gemeente Rotterdam wil in de toekomst meer cruiseschepen naar de stad halen en gaat daarom vanaf komend jaar € 7 miljoen investeren om de Cruiseterminal Rotterdam te moderniseren. De aanpassingen zijn ook nodig om de steeds grotere schepen meer ruimte te geven.

De stad wil naar een verdubbeling van het aantal cruiseschepen dat jaarlijks afmeert in de Maasstad: van 30 naar 60 schepen. De belangrijkste aanpassingen, zoals de loopbrug, moeten in september volgend jaar klaar zijn om dan het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of Seas, te ontvangen.

'De cruise levert een belangrijke bijdrage aan het imago van Rotterdam en versterkt de economie. De modernisering maakt de groei naar 60 cruiseschepen per jaar mogelijk. Door daarnaast meer pakketten met bezoeken aan Rotterdamse attracties aan te bieden, kunnen we als stad nog meer profiteren van de cruise', aldus wethouder Baljeu. Ook zegt hij dat het belangrijk is dat de Rotterdammers de band met de haven blijven houden, ook al verdwijnt die uit het zicht: 'De cruiseterminal helpt ons daarbij.'

De terminal is gevestigd in de voormalige passagiersterminal van de Holland Amerika Lijn, direct naast het nieuwbouwproject De Rotterdam, dat vorige week officieel is opgeleverd. Naast het aanpakken van de gevel op de eerste verdieping wordt er ook dakisolatie geplaatst en krijgt de representatieruimte binnen een opknapbeurt.

De Rotterdam is open!

22 november 2013
Opening_de_rotterdam

Het grootste multifunctionele gebouw van Nederland, De Rotterdam, is opgeleverd. Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben, nog geen 4 jaar na de start van de bouw, De Rotterdam overgedragen aan de toekomstige gebruikers. Na een periode van afbouwen en inrichten zullen vanaf begin 2014 de bewoners hun intrek nemen in deze verticale stad, een ontwerp van OMA.

De Rotterdam, in totaal 160.000 m2 op het oppervlak van slechts één voetbalveld, is een gebouw van superlatieven. Wanneer naar verwachting in het najaar van 2014, het volledige gebouw is bewoond, betekent dit een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier. Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5.000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het, naast het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland.

‘De Rotterdam’ wordt met 60.000 m2 kantoor, zo’n 1.500 m2 horeca, een viersterren lifestyle-hotel met congres-/eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage met plaats voor zo'n 670 auto’s en 240 woningen een verticale stad op de Wilhelminapier.

Het gebouw aan de voet van de Erasmusbrug is nu al een niet te missen onderdeel van de skyline van Rotterdam.

In bijzijn van wethouder Karakus, Jos Melchers van MAB, Coen van Oostrom van OVG, OMA architecten Ellen van Loon, Reinier de Graaf en Rem Koolhaas en vertegenwoordigers van media uit de hele wereld als El País, Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Daily Telegraph werd donderdag 21 november de oplevering van de verticale stad gevierd.

Timelaps De Rotterdam

21 november 2013
http://www.youtube.com/watch?v=KZI1Hi8EQBA
luchtfoto-de-rotterdam

Vandaag was het zo ver: De Rotterdam wordt opgeleverd! Het nieuwe gebouw dat de skyline van Rotterdam siert, werd ontworpen door Rem Koolhaas. 

Het gebouw is een complete stad in de stad: drie transparante torens, 150 meter hoog, op een voetstuk van cafés, restaurants, een hotel, sportclubs en prachtige entrees. Bekijk het filmpje om het gebouw in slechts twee minuten van 0 naar de 150 meter te zien gaan!

Meld je aan voor de Wilhelminapier nieuwsbrief!

Voorzieningen

Alles binnen handbereik

Of je nu woont, werkt of af en toe komt uitwaaien op de Wilhelminapier, soms is het handig om te weten waar je moet zijn voor de dagelijkse boodschappen, waar in de buurt de crèche is en of er ook een tandarts op de Wilhelminapier is gevestigd.
Op de Wilhelminapier en in de directe omgeving is een ruim aanbod aan voorzieningen te vinden.

Up