icon-facebook
 
icon-twitter

icon-pinterest

 

icon-vimeo
icon-flickr
home

Onthulling De Lastdrager

11 november 2014
lastdrager_nieuwelocatie_klein

Op donderdag 13 november wordt het beeld de Lastdrager van Han Rehm opnieuw onthuld. Het kunstwerk is een replica van het origineel en werd geschonken door Steinweg.

Geschiedenis
De Lastdrager werd op 2 september 1950 onthuld door burgemeester Pieter Oud. Het beeld bevond zich op de gevel van het herbouwde pakhuis De Eersteling aan de Rijnhaven van Pakhuismeesteren (dat later werd overgenomen door Steinweg). Het betrof een symbool ten behoeve van het voltooien van de wederopbouw van de tankinstallatie aan de Eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van de pakhuizen Celebes, Borneo en Sumatra aan de Wilhelminakade en de vernieuwing van De Eersteling – alle in bezit van de onderneming Pakhuismeesteren.

Op de sokkel werd een gedicht gebeiteld, geschreven door de oudste firmant H.G.J. de Monchy:

"Wat zinloos werd vernield,
door ’t laffe krijgsgeweld,
Is tot deez’ laatste steen,
met gode’s hulp hersteld."

Herplaatst
Als onderdeel van het renovatieproject Kop van Zuid werd De Eersteling gesloopt. De Lastdrager werd echter gespaard en kreeg plaats op het industrieterrein Waalhaven Z.Z. naast de entree van Steinweg aan het Parmentierplein.

Verschillende initiatieven hebben gepleit voor een terugkeer van de Lastdrager naar zijn oude omgeving, en op 13 november komt het beeld van deze havenarbeider met een grote last op zijn schouders weer terug op het Van der Vormplein op de Wilhelminapier.

Programma onthulling 13 november
De Lastdrager wordt onthuld door burgemeester Aboutaleb. Voorafgaand zal dhr. Boll, CEO van Steinweg, ingaan op de geschiedenis van het beeld, de relatie met Steinweg en de betekenis ervan voor de firma en werknemers.

 

Robert, eigenaar New York Barbershop

18 maart 2015
7. robert-newyorkbarbershop

“Ik ben gek op dit stuk van Rotterdam. In Café Rotterdam was ik zo’n beetje de eerste klant destijds."

Elke week spreken wij iemand op de Wilhelminapier. Iemand die er werkt, woont of verblijft. Vandaag aan het woord: Robert, eigenaar van de beroemde New York Barbershop.

Al sinds de opening van Hotel New York in 1993 is de New York Barbershop gevestigd in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn. “Wij zijn een familiebedrijf uit 1884. Mijn grootvader én overgrootvader waren beide echte herenkappers, zoals wij dat nu zijn. In die tijd waren heren- en vrouwenkapsalon strikt gescheiden.”

De New York Barbershop is één van de oudste barbershops van Europa. “Ik was samen met mijn zakenpartner en vrouw Anne op vakantie toen we een oude barbershop bezochten. Dat was het moment dat ik besloot om de sfeer van de barbershop van mijn grootvader terug te brengen in Rotterdam. Mijn eerste barbershop opende ik in een zijstraat van de Oude Binnenweg, inmiddels misschien wel meer dan 27 jaar geleden. En sinds 1993 zijn we gevestigd op de Wilhelminapier.”

De New York Barbershop is uitgegroeid tot een bedrijf met zes barbers die niet alleen op locatie werken, maar ook als inspiratie consultants worden ingezet door heel Europa. “Op dit moment zijn twee van onze barbers in Madrid die daar hulp bieden aan een zaak op het gebied van inspiratie en motivatie. Daarna vertrekken ze naar Turijn.”

Maar ook in Rotterdam is de New York Barbershop actief. “Tijdens het IFFR stonden we bijvoorbeeld in de lobby van het nhow Rotterdam hotel en laatst waren we aanwezig in de Feijenoord business lounge van de Kuip. Ik doe graag iets voor Rotterdam.” Hij vervolgt: “Ik ben gek op dit stuk van Rotterdam. In Café Rotterdam was ik zo’n beetje de eerste klant destijds. Katendrecht is ook geweldig. Dat is ook echt onderdeel van de Wilhelminapier vind ik. Weet je wat ik trouwens wel mis? Een kwalitatief goede delicatessenzaak waar ik tussen de middag een lekker broodje Pastrami kan halen”, zegt Robert lachend.

De New York Barbershop is van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Reserveren kan via telefoonnummer 010 485 3196. http://www.newyorkbarbershop.nl/

Welcome to my hometown

30 november 2014
http://https://www.youtube.com/watch?v=2pv3DzRKnec
Screen Shot 2014-12-02 at 09.57.03

Fotograaf en film maker Eric van Vuuren heeft onze stad gefilmd met een drone. Het restultaat is bijzonder mooi!

Expositie: De zon als kunstwerk in ‘De Rotterdam’

20 maart 2015
kB1OxaKgRI6Var6eZcgVrdlNV4n0o-1BPuqxanjHOvE

Kunstenares Els Botman exposeert haar ‘Sun Project’ van 20 maart t/m 17 april 2015 in gebouw De Rotterdam in de gemeente Rotterdam ter ere van het door de Verenigde Naties en UNESCO uitgeroepen ‘Internationaal Jaar van het licht 2015’. Els Botman is de eerste Nederlandse fotograaf die haar camera op de zon richtte. De expositie, die voor het eerst vertoond werd tijdens de kunstbeurs ST-ART in Straatsburg, bestaat uit kleurrijke fotobeelden en video om mensen te verbinden met de energie en kracht van de zon. Wetenschapshistoricus Huib Zuidervaart van het Huygens Instituut van Nederlandse Geschiedenis, opent op 20 maart om 11.00 uur de expositie en Els Botman geeft een rondleiding aan de bezoekers. Toegang tot de expositie is gratis. Op verzoek van Solliance, platform voor zonne-energie reist de expositie op 6 en 7 juni 2015 naar Eindhoven voor het festival ‘Muziek op de Dommel’.

‘Black box’ voor de zon
De expositie bestaat uit foto’s in verschillende formaten en een video die in een ‘black box’ geprojecteerd wordt en het rijke kleurenspectrum van de zon toont. Dit stelt bezoekers in staat om de stralende werking van de zon te ervaren. “Ik ben geïntrigeerd geraakt door de zon toen ik in Bolivia op 4000 meter in het Andesgebergte woonde. Ik kon de zon bijna kussen. In plaats van het licht als instrument te gebruiken voor mijn fotografie, besloot ik als experiment het licht als object van mijn beelden te maken. Toen ik de eerste serie van mijn zonnebeelden uitprintte, was ik totaal verwonderd hoe de straling van de zon op papier doorwerkt. Veel mensen ervaren de zonnebeelden als een vorm van lichttherapie!”

Kracht van het licht
Het Sun Project gaat over de kracht van licht afkomstig van de zon. “Als mens zuigen wij de kracht van de zon op met al onze zintuigen, maar we kunnen nooit langere tijd bewust naar de zon kijken zonder onze ogen te verblinden. Met mijn ‘Sun Project’ wil ik het oog van de bezoeker in verbinding te stellen met de magische werking van zonlicht. De zon is niet alleen een bron van duurzame energie maar voorziet ons ook van essentiële levensenergie,” aldus Els Botman.

 

Presentatie Points of Departure

24 maart 2015
image-2015-03-12

Op 27, 28 en 29 maart 2015 presenteert en demonstreert The Patching Zone haar ontwerpen voor de publieke ruimte van de Wilhelminapier. Deze ontwerpen zijn het resultaat van een onderzoek dat The Patching Zone deed in samenwerking met studenten van het Zadkine College, naar de geschiedenis en de context van de Wilhelminapier. Doel van Points of Departure is het betrekken van bezoekers van de Wilhelminapier in de geschiedenis van deze pier. Tijdens deze drie dagen wordt er een kleine reis getoond van het begin van de pier naar (gedroomde) bestemmingen, aan de hand van de richting en sterkte van de wind.

The only thing that can be trusted... is the dream of getting there
In de tunnel van de Wilhelminapier en via een app op je mobiele telefoon hoor je getuigenissen van over de hele wereld, verbonden aan de real-time richting en snelheid van de wind. De geluidsfragmenten zijn een nog altijd groeiende collectie van mensen die in verschillende tongval, met verschillende achtergrondgeluiden en verschillende ideeën vertellen over hun reizen en ervaringen met emigreren.

Horizons 
Een video installatie die het verlangen naar onbekende transatlantische bestemmingen verkent. Twee videoschermen en bijbehorende audio verbinden horizon-beelden op verschillende aankomst,- en vertrekpunten over de hele wereld aan de windrichting en de snelheid van de wind. Mistige beelden van de waterlijn refereren aan het gevoel dat reizigers vroeger moeten hebben gehad bij hun vertrek naar de nieuwe wereld.

Archief installatie
Een video installatie die de wind gebruikt als drijvende kracht om de toeschouwer door media en tijd te navigeren. De wind stuurt de toeschouwer langs verschillende tijdlagen uit de geschiedenis van Rotterdam. De installatie maakt gebruik van videomateriaal uit de archieven, in combinatie met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde soundtrack.

De kunstwerken zijn in ontwikkeling. Met dit evenement wordt er aandacht en steun gevraagd voor toekomstige installaties op de Wilhelminapier. De werken zijn het resultaten van een opdracht gegeven door de Culturele Coöperatie op de Wilhelminapier en te zien in LP2 aan Wilhelminakade 326. 

vrijdag 27 maart: 17:00 - 21:00u
zaterdag 28 maart: 13:00 - 21:00u
zondag 29 maart: 13:00 - 21:00u

Te koop: het grootste penthouse van Rotterdam

25 november 2014
Nu-te-koop-het-grootste-penthouse-van-Rotterdam-foto-s_img700

Het grootste penthouse van Rotterdam is zojuist casco opgeleverd in het gebouw De Rotterdam. Met een oppervlakte van 680 m² woont de nieuwe eigenaar straks op de volledige 44e verdieping van de woontoren. Het penthouse moet €3,4 miljoen opleveren. Foto’s vindt u hier.

Jeffrey, front desk nhow hotel

13 april 2015
8. jeffrey - nhowhotel

“Het leukste aan mijn baan zijn mijn collega’s.”

Elke week spreken wij iemand op de Wilhelminapier. Iemand die er werkt, woont of verblijft. Vandaag aan het woord: Jeffrey, hij is front office medewerker bij het nhow hotel.

“Het leukste aan mijn baan zijn mijn collega’s. Het nhow hotel is een art & design hotel, met drie vestigingen wereldwijd (in Milaan, Berlijn en Rotterdam), waar een goede informele sfeer heerst. Zowel de gasten als het personeel hebben een leuke, open houding.” Jeffrey is afgestudeerd socioloog en geniet van het dagelijkse contact met mensen. “Een hoop van mijn collega’s werken naast hun baan bij het nhow hotel als kunstenaar of vormgever. Dat maakt het interessant, omdat ze een ander perspectief op het leven hebben.”

Hij vervolgt: “Hoe ik hier terecht ben gekomen? Voordat het nhow hotel open ging zijn de managers op zoek gegaan naar passend personeel via drie lokale scouts in de stad. Mijn broer is toen gescout en heeft hier een jaar gewerkt als concierge. Hij werkt nu bij het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam en ik heb min of meer zijn baan overgenomen.”

Jeffrey werk dag en nacht shifts en is voor de gasten hét aanspreekpunt als het gaat om dingen die er te doen zijn in de stad. “De leukste plekken, die internationale gasten vaak niet kennen, zijn het Deliplein op Katendrecht, maar bijvoorbeeld ook de nieuwbouwwijk als je in de richting van het cruiseschip SS Rotterdam loopt. Daar heb je hele bijzondere zelfontworpen huizen staan, dat is super!”

nhow-rotterdam.com

Rotterdam is European City of the Year 2015

14 november 2014
Screen Shot 2014-12-02 at 10.32.03

Geweldig nieuws voor onze stad! De internationale Academy of Urbanism in Londen heeft Rotterdam uitgeroepen tot European City of the Year 2015. Rotterdam krijgt de prijs voor de wijze waarop de stad zich in de afgelopen twee decenia heeft ontwikkeld op economisch, sociaal en stedenbouwkundig gebied. De prijs werd vrijdagmidag in Londen in ontvangst genomen door wethouder Ronald Schneider.

Wethouder Ronald Schneider ziet in het winnen van de prijs de bevestiging dat Rotterdam aan het begin van een nieuwe bloeiperiode zit. ,,De laatste maanden is de ene na de andere (inter)nationale prijs in Rotterdam geland. Het is mooi om deze waardering te mogen ontvangen. En het is nog mooier om te zien dat Rotterdam steeds meer bezoekers en nieuwe bewoners mag ontvangen. Ook steeds meer investeerders tonen - zij het nog wat voorzichtig - interesse om in Rotterdam te investeren. Rotterdam is hot. En ik zou zeggen: verdiend.’’

Lees hier meer over de European City of the Year.

Carmen en Boukeline, bij Hotel New York

29 april 2015
10. carmen-en-boukeline

“De Wilhelminapier? Nog nooit van gehoord.”

Elke week spreken wij iemand op de Wilhelminapier. Iemand die er werkt, woont of verblijft. Vandaag aan het woord: Carmen uit Nijmegen en Boukeline uit Leiden.

We treffen de twee vriendinnen op één van de eerste mooie terrasdagen van het jaar. En natuurlijk is er dan geen betere plek in de stad om te vertoeven dan bij Hotel New York Rotterdam. “We spreken regelmatig af in een andere stad dan onze woonplaatsen en vandaag is het Rotterdam geworden” zegt Carmen.
“We hebben zojuist de Watertaxi vanaf de Veerhaven genomen en zijn eigenlijk niet verder gekomen dan deze leuke strandstoeltjes bij de Maas” vult Boukeline aan.

Op het programma staan nog een bezoek aan de Markthal en de Fenix Food Factory. Of de vriendinnen wel eens eerder op de Wilhelminapier geweest zijn? “De Wilhelminapier? Nog nooit van gehoord.”

Carmen en Boukeline, welkom op de Pier!

Bouw woontorens Boston & Seattle officieel van start

06 december 2014
14208_ext 05

De start van de bouw van de woontorens Boston & Seattle is vrijdag 5 december in het bijzijn van Ronald Schneider, wethouder Stedelijke Ontwikkeling van Gemeente Rotterdam, officieel van start gegaan. In LantarenVenster, de bioscoop die pal naast de bouwplaats ligt, werden de genodigden met drie korte films meegenomen in de geschiedenis van de pier, het bouwproces én het ontwerp van de woontorens.

 

Het gebouw Boston & Seattle is een ontwikkeling van v.o.f. Pier III (een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon). Het ontwerp van het gebouw is Van Dongen - Koschuch Architects and Planners. Het gebouw dat gelegen is op de Wilhelminapier bestaat uit twee torens van in totaal 23 verdiepingen hoog. Naast de 220 koop- en huurappartementen en 1.500 m2 commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca biedt het gebouw ruimte aan privé-parkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage.

Het gebouw wordt in drieën opgeleverd. Eerste kwartaal 2016 is het de beurt aan de openbare parkeergarage. Daarna volgt de oplevering van Seattle in het eerste kwartaal van 2017, de oplevering van Boston staat gepland voor het tweede kwartaal van 2017.

Voor meer informatie over het project: http://www.boston-seattle.nl/

Frank en vrienden, skateboarders

22 april 2015
9. Frank- skateboarder
“Het skateboard van onze vriend reed zo de Maas in.”

Elke week spreken wij iemand op de Wilhelminapier. Iemand die er werkt, woont of verblijft. Vandaag aan het woord: Frank (in het midden op de foto), hij komt regelmatig met vrienden op de Wilhelminapier om te skateboarden.

 

“De Wilhelminapier is de ultieme plek om te skateboarden. Het asfalt is super en deze stalen pijp hier vormt bijvoorbeeld een hele goede ‘gap’.”

Frank en zijn twee vrienden komen uit Capelle aan den IJssel, studeren aan het Grafisch Lyceum en zijn in hun vrije tijd vaak op de Wilhelminapier te vinden. De jongens zijn druk in de weer met camera’s. “We filmen elkaars tricks en plaatsen deze vervolgens op YouTube, gewoon voor de lol.”

Maken de vrienden nog bijzondere dingen mee tijdens het skateboarden? “Zojuist is een andere vriend van ons naar huis gegaan. Zijn gloednieuwe skateboard reed zo de Maas in. Dat is pas echt balen.”

De foto is gemaakt voor de deur van het Havenbedrijf Port of Rotterdam.

Gelukkig nieuwjaar!

31 december 2014
10394856_668459066597464_399022373949472222_n-1

Wij wensen alle liefhebbers van de Wilhelminapier een bijzonder gelukkig nieuw jaar toe! Deze luchtfoto van de Wilhelminapier en Kop van Zuid is dit jaar gemaakt door fotograaf Siebe Swart. Prachtig om te zien! Natuurlijk kijken we ook uit naar alle nieuwe ontwikkelingen met onder andere de komst van woontorens Boston & Seattle, de renovatie van Pakhuismeesteren en de heropening van Café Rotterdam. Op naar 2015!

Bouw woontorens Seattle en Boston kan van start

20 juni 2014
Boston Seattle ext LR-1

Niets staat meer in de weg om te starten met de realisatie van de twee nieuwe woontorens Seattle en Boston en een openbare parkeergarage op de Wilhelminapier. Er zijn geen bezwaren tegen het project ingediend en de omgevingsvergunning is onherroepelijk verklaard. De ontwikkelcombinatie Pier III en aannemer J.P. van Eesteren zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen.

 

Vanaf eind juni start de gemeente met het bouwrijp maken van het bouwterrein. De aannemer start medio juli met de bouwplaatsinrichting en het grondwerk. Naar verwachting worden de damwanden begin augustus geslagen, waarna aansluitend de heiwerkzaamheden voor de ondergrondse parkeergarage beginnen. De oplevering van Seattle is geprognosticeerd voor het eerste kwartaal van 2017, die van Boston voor het tweede kwartaal van 2017.

Het gebouw
Het gebouw bestaat uit twee woontorens van in totaal 23 verdiepingen. Naast 220 koop- en huurappartementen en 1.500 m² commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, biedt het gebouw ruimte aan privéparkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage. De meest oostelijk gelegen toren heeft de naam Boston. Deze toren telt 110 huur- en koopappartementen in verschillende groottes en prijsklassen. Ontwikkelcominatie Pier III gaat de appartementen in toren Boston verkopen en Vesteda gaat appartementen verhuren. De meer westelijk gelegen toren draagt de naam Seattle. Stichting HAL Wonen is van plan de 110 appartementen te verhuren aan deelnemers van Stichting Pensioenfonds HAL. Het gebouw is ontworpen door Frits van Dongen en Patrick Koschuch en voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld ten aanzien van duurzaamheid en comfort. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het gebruik van natuurlijke ogende materialen, een laag energieverbruik en de toepassing van koeling met water uit de Maas in alle woningen.

Kijk voor meer informatie over de torens Boston en Seattle op www.boston-seattle.nl.

 

Aqua Asia Club in De Rotterdam

21 mei 2015
111aquaasia

De Buik van Rotterdam schoof aan bij Aqua Asia Club in De Rotterdam. En at de grote garnalen, sashimi, shimeji-paddenstoelen en zwarte kabeljauw. Lees de prachtige recensie hier:
www.debuikvan.nl/rotterdam/uit-eten/1293-aqua-asia-in-de-rotterdam-is-klein-azie-aan-de-maas

Club Aqua Asia is zeven dagen per week geopend voor lunch, diner, loungen en vergaderen. 
www.aquaasiaclub.nl

Rotterdamse hotelnacht

18 december 2014
hp_ss-rotterdam

Toerist in eigen stad? Ervaar de stad op een nieuwe manier tijdens de Rotterdamse hotelnacht. Logeer bijvoorbeeld bij het moderne nhow hotel op de Wilhelminapier, het charmante suite hotel Pincoffs of dein in slaap op het ss Rotterdam.

Boek hier uw hotelkamer: 
rotterdamsehotelnacht.nl

Wereldpremière IMAGO Photour Camera in De Rotterdam

23 juli 2014

Van 10 t/m 31 augustus staat het gebouw De Rotterdam in het teken van de zelfportretten. In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, hotel nhow Rotterdam, Reset Your Brand en de kunstproducent Mothership beleeft deze unieke, mobiele camera zijn wereldpremière en wordt voor het eerst geëxposeerd in De Rotterdam. De mobiele IMAGO Camera is de enige ‘walk in’ camera ter wereld, met een omvang van 8m lang en 3m hoog, die levensgrote zelfportretten maakt. Zwart/wit portretten voor individuen of groepen tot maximaal 6 personen op een formaat van 200 bij 60 centimeter. Bezoekers lopen de camera in en binnen een half uur krijgt men het ultieme zelfportret op speciaal fotopapier mee naar huis. 

De Rotterdam, Wilhelminakade 137, 3072 AR Rotterdam, www.derotterdam.nl

Openingstijden expositie: dagelijks tussen 12:00 en 20:00 uur

Voorzieningen

Alles binnen handbereik

Of je nu woont, werkt of af en toe komt uitwaaien op de Wilhelminapier, soms is het handig om te weten waar je moet zijn voor de dagelijkse boodschappen, waar in de buurt de crèche is en of er ook een tandarts op de Wilhelminapier is gevestigd.
Op de Wilhelminapier en in de directe omgeving is een ruim aanbod aan voorzieningen te vinden.

Up